Son yıllarda adını sıkça duymaya başladığımız terimlerden birisi de yapay zekâ kavramıdır. Yapay zekâ, bir bilgisayar sisteminin, insanlar gibi davranışlar sergilemesi, konuşması, mantık yürütmesi gibi birçok yeteneğe sahip olan teknoloji demektir. Yapay zekâ teknolojisi ile birçok faaliyette insana duyulan ihtiyacın azaltılması, hataların minimize edilmesi amaçlanır.
Yapay zekâ günümüzde otomotiv, sağlık, finans, ekonomi, spor müsabakaları alanlarında sıkça kullanılır. Günlük yaşantımızda dahi yapay zekânın birçok ürünü ile farkında olmadan karşılaşırız. Bunun için en basit örnek Google asistan uygulamasıdır. Google’ın geliştirdiği sistem konuştuğunu anlamakta, analiz etmekte ve karşılığında gerekli cevabı verip sorunlara cevap bulmaktadır.
Yapay Zekâ Teknolojisi Nasıl Bir Sistemle Oluşturuluyor?
Yapay zekâ teknolojisinde bir kısım farklı programlama dilleri kullanılır. Bunlar Python, Java, Tensorflow, C gibi programlama dilleridir. Bu programlama dilleri ile oluşturulan teknoloji zayıf ve güçlü yapay zekâ olarak ikiye ayrılır.
Zayıf yapay zekâ denilen sistem belirli bir işi yapmak için tasarlanmıştır. Bir nevi insan zekâsının küçük bir simülasyonudur. Sadece tek bir görevi yerine getirmek için kurulmuş olan sistem, bu göreve odaklanır. Örneğin Google arama motoru, otomatik sürüş sistemli arabalar, görüntü tanıma yazılımları zayıf yapay zekâ örnekleridir.
Güçlü yapay zekâ sistemleri ise insan gibi düşünebilen ve verilen görevleri yerine getiren sistemlerdir. Zayıf sistemlere nazaran son derece karmaşık bir sistem yapısına sahiptir. Bir kişinin dışarıdan müdahalesi olmadan sorunları tespit edip çözme kabiliyetine sahip olan sistemlerdir. Kendi kendine araba süren sistemlerden tutun da ameliyat yapan sistemlere kadar güçlü yapay zekâ örnekleridir.
Yapay Zekâ Algoritmaları
Yapay Zekâ algoritmaları genellikle 3 kategoriye ayrılır. Bunlar, gözetimsiz öğrenme, gözetimli öğrenme ve kuvvetlendirmeli öğrenme yöntemleridir. Gözetimli öğrenme teknolojisinde etiketli veri kavramı vardır. Sistem, öğrendiklerinden yola çıkarak tahmin yapar ve önceden girilmiş etiketli verileri kullanır. Gözetimsiz öğrenme teknolojisinde ise bu etiketli veriler yoktur. Kuvvetlendirmeli öğrenme de gözetimli öğrenmenin özel bir şeklidir. Yapay zekânın kullanım alanına göre hangi sistemin kullanılacağına karar verilir ve en uygun sistem işin niteliğine göre kullanılır.