Son yıllardaki istatistiklere göre, Türkiye oyun sektöründen kazanç sağlama açısından dünya genelinde 16. sırada yer almaktadır. Global oyun piyasasına bakıldığında ise Türkiye’nin oyun ekonomisi alanında lokomotif görevi gördüğünü söylemek mümkündür.
Uzmanların verilerine göre Türkiye oyun sektöründe, bölgenin üçüncü büyük pazarı konumunda yer almaktadır. Ülke genelinde mobil oyun, PC veya konsol oyunu oynayan 21,8 milyon oyuncunun olduğu bilinmektedir. Özellikle bu oyuncuların arasında yayıncılar, profesyoneller olduğu ve Türkiye’de oyunun önemli bir pazar haline geldiği unutulmamalıdır. Çünkü; sırf daha rahat oyun oynayabilmek adına birçok oyuncu RAM, SSD, internet kabloları hakkında sık sık araştırma yapmaktadır. Bu araştırmanın sonucunda ise piyasaların çok sıkı bir şekilde kontrol edildiği ve oyuncuların tüm bu etkenlerin en iyisine sahip olmak için çok büyük çabalar sarf edildiğinin farkında olunmalıdır.
Ayrıca, pazarın büyümesine ve ekonomiye bu kadar katkı sağlayan oyun sektöründe Türk şirketlerinin başarısı da göz ardı edilmemelidir.
Mobil Oyunlar Önemli Bir Dönüm Noktası
Türkiye’de mobil oyunlar, 2012 yılından itibaren hızlı bir ivme yakalayarak oyun sektöründe öne çıkmaya başlamıştır. Mobil oyunlar, akıllı telefonların satışa sunulması ve yaygınlaşması ile dijital oyun pazarındaki büyümesini hızlandırmıştır.
Türkiye’deki mobil oyun şirketlerinin de oyun sektöründeki pazar payı her geçen gün genişlemektedir. Bu başarısı ile Türkiye, Orta Doğu’nun lideri konumuna gelmiştir. Bu önemli ilerleme ve başarılı örnekler, son yıllarda yerli oyun şirketlerinin sayısının artmasını sağlamıştır. Ülkemizde artık sayısı yüzlerle ifade edilen oyun şirketi bulunmaktadır.
Önümüzdeki yıllarda, bu şirketlerden bazıları, Rollic Games, Gram Games, Peak Games, Mosomo gibi önemli çalışmalar yapmış ve global başarı sağlamış ve oyun sektörünün önemli bir ihracat kaynağı olabileceğini göstermiştir. Dolayısıyla doğru bir yatırımla oyun sektörünün getirisi yüksek ve ülke ekonomisine katkısı büyük olacaktır.
En Çok Rekabetçi Oyunlar Tercih Ediliyor
Hem oyun hem de e-spor ajansı olan Gaming in Turkey, her sene yayınladığı “Türkiye’de Oyun Sektörü” adlı raporunda, oyun yapımcıları ve yayıncıları için ayrı perspektifler açmaktadır. Bu raporlarda Türkiye’deki oyuncu sayılarına, oyun sektöründen kazanç elde eden firmalara, oyun üzerine canlı yayınlar yapan fenomenlere kadar geniş bilgiler sunulmaktadır. Verilen bilgiler oyun dünyasına yatırım yapmak isteyenler ya da ilgililer için oldukça kapsamlı ve teşvik edici veriler sunmaktadır.
Raporlarda en dikkat çekici olan ise Türkiye’deki oyuncuların çoğunlukla rekabetçi oyunları tercih ediyor olduklarına dair verilerdir. Türkiye’de, daha geniş kitlelere hitap etmeyi başaranlar arasında Fortnite ve PUBG, Leauge of Legends, Counter Strike, Zula, Wolfteam gibi rekabet odaklı oyunlar bulunmaktadır. Futbolu seven bir ülke olarak FIFA ve PES oyunlarına da oldukça yoğun bir ilgi gösterildiği gözlenmektedir. Bu nedenle, özellikle rekabetçi oyunların üretimiyle daha geniş kitlelere ulaşmanın mümkün olduğu söylenebilir.
Yabancı Firmaların Türkiye’ye Olan İlgisi
Türkiye’de kurulan ve projeleri ile bir yıl içerisinde 200 milyondan fazla indirilmeye ulaşarak büyük başarı sağlayan Rollic Games, en çok indirilen oyunlar listesine 3 farklı oyunla girmeyi başardı. ABD merkezli Zynga firması ise geçtiğimiz günlerde Rollic Games hisselerinin %80’ini 168 milyon dolara satın aldığını açıkladı. Zynga daha önce yine Türk girişimi olan Peak Games’i 1.8 milyar dolara, Gram Games’i de 250 milyon dolara bünyesine katmıştı. Benzer şekilde Kafa Topu oyununun yapımcısı olan Masomo, İngiltere’nin önde gelen oyun firmalarından Miniclip’e satılmıştı.
Tüm bu örneklerden de anlaşılacağı üzere Türkiye, global oyun pazarında adından söz ettirmeye devam edeceği kanısına ulaşmak zor değildir. Yapılacak ihracatlar ve ülkeye girecek döviz sayesinde oyun sektörü ülke ekonomisine önemli katkılar sunabilir. Dolayısıyla bu bir fırsat olarak görülmeli ve sektöre yapılacak yatırımlar hızlandırmalıdır.