Hız kavramının günlük hayatın her noktasında önem kazandığı günümüzde iki cihaz arasındaki bağlantı son derece önemlidir. Özellikle iki cihaz arasındaki veri alışverişlerinde iletişim ağlarını kolay bir şekilde sağlamak için switch desteğine ihtiyaç duyulur.
Ağ anahtarı şeklinde tanımlanan switch, bilgisayarlar başta olmak üzere diğer ağ ekipmanlarının birbirleri üzerinde entegre olmasına imkân tanır. Günümüzde geniş yer kaplayan switch bağlı olduğu bilgisayarların haberleşmesini sağlayan bir ağ donanımı olarak karşınıza çıkar.
Türkçesi ağ anahtarı olan switch özellikle iletişim kurmak amacı ile ağ kartına takılan bir sistem halini almıştır. Bir kabloyla birleştirilen switch bu sayede iki veya daha fazla bilgisayarlardan istenilen işlemin yapılmasını sağlar. Switch tasarımı gereği iletişimi kolaylaştıran özelliklere sahiptir. Bu noktada switch üzerinde yer alan portlar cihazlar arası bağlanmayı mümkün hale getirmektedir.
Switch sistemi çalışma esnasında MAC adresiyle iletişim sağlayarak görevini yürütür. Buna göre çalışması için MAC tablosunda herhangi hedef bilgisayarın, MAC adresine kayıtlı kaynak bilgisayarından bağlantı isteği alması gerekir. Bu aşamalar gerçekleştirilirken MAC tablosunda hedef bilgisayarın eğer MAC adresi kayıtlı değil ise istek gerçekleşmez. Burada switch kaynak bilgisayarın portu haricindeki cihazlara istek göndermiş olur. Bu işlem ile birlikte MAC tablosuna hedef bilgisayarların MAC adresi eklenmektedir. Artık veri paketi ulaştığında ağ anahtarları gönderenin adresi ve gönderileni tabloya eklemiş olur.
Switch Nerelerde Kullanılır?
Switch desteği günlük hayatta ve pek çok çalışma alanında geniş bir yer kaplar. Özellikle şirketlerde, ofislerde, data merkezlerinde ve network ürünleri kullanılan bazı sistemlerde switch bağlantısını sıklıkla görebilirsiniz. Switch desteği sayesinde aynı dosyanın üzerinde işlem yapılabilmesi mümkün olduğu için iş ortamında büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Burada switch portlarına hangi cihazlar takılı ise o bilgisayarlara aktarım yapma işlemi söz konusudur. Bu özelliği ile switch bağlantı sistemleri pek çok avantajı bir arada sunar.
Switch Çeşitleri
Bir switch, bilgisayarlar ile diğer ağ öğelerinin bağlanması ve iletişim kurması noktasında etkin bir sistem sunar. Bu noktada switchler farklı özellik ve çeşitleri ile birden fazla alanda kullanıma uygun hale gelir. Genel olarak switch çeşitleri aşağıdaki gibidir.
Omurga (backbone) Switch: Ağ sistemi üzerinde yer alan birden fazla switchin bulunduğu alan backbone olarak adlandırılır. Backbone tüm yükü toplayarak switchler arasında yük paylaşımı sağlar.
Merkez anahtar (core switch): Bu switch çeşidi ağın merkezinde bulunmaktadır. Merkez anahtarın performansı ilgili ağın tüm performansını etkilediği için daha güçlü ve hızlı bir donanım sunar.
Endüstriyel Ethernet Switch: Ağ anahtarı ürünleri üzerinde pek çok RJ-45 portuna ev sahipliği yapan sistem olarak adlandırılabilir. Endüstriyel switch portlara bağlı cihazların ağ paylaşımlarını ve güvenlik erişimlerini yönlendirmeyi sağlar. Bu özelliğiyle port çoğaltıcı olarak da bilinir.