BIOS, en temel anlamı ile giriş ve çıkış aygıtlarını kontrol altına alan ve sistemlerin çalışmasını sağlayan bir yazılımdır. Anakart parçasının verimini artıran BIOS, kalıcı bir program olması ile bilinir. Birden farklı kullanım alanı ile karşınıza çıkan BIOS ile SSD ayarları da yapılır.
Yeni bir SSD satın aldığınızda bazı sistem ve güncellemeler otomatik olarak ürünle birlikte sunulur. Kullanım şeklinize göre SSD’yi uygun bir sisteme dönüştürebilirsiniz. SSD üzerinde işlem yapmanıza olanak sağlayan en etkili yöntem, BIOS ayarlarının yapılması ve güncellenmesidir.
Bir SSD’ye işlem yapmadan önce kullanım şeklinizi ve kurulum ile ilgili detayları önceden belirlemeniz gerekir. Daha sonra buna göre uygun BIOS ayarlarını aktif hale getirebilirsiniz. Genel olarak, yeni bir SSD taktığınızda bilgisayarınızda AHCI modunun aktif olduğunu görürsünüz.
Burada kullanılan sisteme bağlı olarak AHCI modu yavaşlamalara neden olabilir. Çeşitli kurulumlara geçmeden önce bilgisayarınızın BIOS’unun AHCI modunu destekleyip desteklemediğini kontrol edin. SSD ve BIOS kullanımı konusunda deneyimli değilseniz, ayarlama işlemleri için uzman desteği alabilirsiniz.
BIOS Güncellemesi Nasıl Yapılır?
Bir bilgisayarın ayarlarını ve sistemini düzenleyen mavi ekranlı yapı BIOS olarak karşınıza çıkar. Birçok farklı nedenden dolayı, BIOS güncellemeye ihtiyaç duyabilir. Güncelleme işlemi için ilk adım olarak anakart modelini en son güncellemeyi indirmeyi unutmamalısınız.
Bilgisayarınıza uygun olan BIOS sürümünü yükleme aşamasından sonra ekranda yer alan F1 ya da F12 tuşlarına basarak USB biçimlendirme seçeneğine gelin. Bu aşamadan sonra nfs kısmını seçerek, BIOS kısmına geçin ve boot seçeneğini aktif hale getirin.
Bu adımlardan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatabilirsiniz. Bilgisayar açıldıktan sonra BİOS’tan advanced seçeneğine geçiş yapın. Daha sonra, oradan start easy flash sekmesine basın. Bu sayede, BIOS güncelleme işlemleri tamamlanmış olacaktır.
BIOS Güncellemesi Neden Yaptırılır?
BIOS güncellemesi yaparken birçok kullanıcı etkin performans deneyimine ulaşmak ister. Genel olarak, BIOS’da yaptığınız güncellemelerle birlikte karşınıza çıkan pek çok avantaj bulunur. BIOS güncellemesi direkt olarak anakart üzerinden yer alan bir çipin güncellenmesi ile gerçekleşir. Sisteme güncelleme yapmadığınız durumlarda yavaşlama ve kasılma problemleri oluşabilir. Anakart ve bileşenlerinin uyumlu çalışması ve hızlanması için BIOS güncellemesi gerekli bir işlemdir.