Günümüzde satışı yapılan network donanımlarının vazgeçilmez parçası olan transceiver modülleri, fiber optik kabloların hayatımıza girmesiyle oldukça popüler bir ürün haline gelmiştir. Birden fazla çeşide sahip olan SFP transceiver modellerinden bir olan SFP modül, Ethernet ya da fiber altyapısında kullanılır.
SFP’ler çalışırken takılabilen (kapatılmasına gerek kalmadan sisteme takılıp çıkarılabilen) ve telekomünikasyon ve veri iletişim uygulamalarında kullanılan küçük optik modül alıcı vericiler olarak tanımlanırlar.
SFP Modül Nedir?
SFP, Small Form Pluggable kelimelerinin kısaltmasından oluşan bir isimdir. SFP, Ethernet, anahtar, SDH gibi optik ağa erişim sistemlerinde kullanılan cihazlarda fiber optik bağlantı için genişleme yuvalarına verilen addır.
Seri elektrik sinyallerini seri optik sinyallere ve bunun tersine dönüştürerek tek bir ağ cihazını çok çeşitli fiber kablo tiplerine ve mesafelerine bağlamak için basit ve etkili bir yol sunarlar.
SFP’ler kompakt boyutlu gigabit arabirim dönüştürücülerinin (GBIC’ler) yerini almıştır. Bu özelliğinden dolayı mini – GIBC’ler olarak tanımlanabilirler. Uygun SFP modülünü seçerek, ağdaki aynı elektrik bağlantı noktası Switch farklı tipteki fiberlere (multimode veya singlemode) ve farklı dalga boylarına bağlanabilirler.
SFP modüller protokol bağımsızdırlar. Soneti fiber channel veya Ethernet altyapısında kullanılabilirler. SFP modüller genellikle 155Mbps veya 2,5 Gbps hızına kadar çalışmak üzere tasarlanmış arayüzlere sahiptir.
SFP yuvalarına farklı standartlarda fiber optik veya bakır modüller takılabilir. Bu sayede, tek bir anahtar ile farklı fiber optik veya elektriksel portları olan cihaz elde etmek mümkündür. Sabit portlu cihazlarda her biri farklı arayüz için (multi mode fiber, single mode fiber kısa mesafe, single mode fiber uzun mesafe, single mode fiber çok uzun mesafe gibi) ayrı bir aktif cihaz olması gerekirken, SFP kullanılması durumunda daha ekonomik olan SFP modüllerinin farklı modülleri seçmek kaydıyla aynı cihaz farklı uygulamalarda kullanılabilir.
SFP Modül Türleri
Multimode
Multimode, fiber optik kablolar üzerinde çalışmak üzere tasarlanmış olan ürünlere verilen addır. 100 Mbps ara yüzler 2 km’ye kadar ve 1000 Mbps ara yüzleri ara yüzleri 270 – 550 metrelik kadar çalışabiliyor.
Single Mode One Pair
Single Mode Directional SFP modelleri haberleşme için bir çift fiber optik kablo kullanılıyor. Kablolardan bir tanesi alış diğeri gönderme için kullanılmaktadır. Single mode SFP modellerinde 1310 nm ve 1550 nm olmak üzere iki adet farklı taşıyıcı dalga boyu kullanılabiliyor. 1310 nm lazerler 10 ile 20 km’ye kadar olan mesafelerde kullanılabiliyorken, 1550 nm lazerler ile 300 km’ye kadar olan iletişim mümkün olabilir. Bu SFP modelleri seçilirken her iki kısımdaki SFP modülün aynı dalga boyunda çalışması gerekir.
Single Mode Bidirectional
Bu SFP modülleri haberleşmek için yalnızca tek kıl fiber kullanır. İletişimde alma veya gönderme için farklı dalga boyu kullanılmaktadır. Mantık olarak telsiz sistemlerine benzetilir. SFP modülleri de farklı dalga boylarında gönderme yapabildikleri için aynı zamanda alma veya gönderme yapabilir.
Bu SFP modülleri seçilirken karşılıklı olarak kullanılan SFP’lerin ters simetrik şekilde seçilmesi gerekir. Yani alma ve gönderme frekansları tam tersi olmalıdır. Özellikle GPON sistemleri ile diğer kullanıcıya yönelik fiber Telekom servisleri de bidirectional ara yüz kullanılmaktadır.