SFP en basit ifade ile siber altyapıda yer alan ve ışık üzerinden taşınan sinyallerin elektriksel akıma dönüşümünü gerçekleştiren modül olarak tanımlanabilir. İnternetin her geçen gün yaygınlaştığı günümüzde SFP ile bağlantılı olan fiber optik sistemler de artış göstermektedir. SFP modülleri kullanım alanı ve etki mesafesine göre farklı şekillerde kullanıma sunulur. Bu modüller çoğunlukla 155 Mbps ya da 2,5 Gbps hız sistemine sahip olurlar.
SFF port yuvalarında bakır ve fiber optik ürünler kullanılarak verimli bir deneyim elde edilebilir. SFF modülleri çeşitli parçaların bir araya gelmesi ile aktif çalışma sağlar. Genel olarak SFP modülüne göre kullanılan parçalar ve ihtiyaç duyulan malzemeler değişiklik gösterir.
İşte SFP modüle ait parçalar;
TOSA-ROSA-BOSA Kavramları
Farklı SFP türleri çeşitli avantajları beraberinde getirir. Fiber optik alıcı ve vericiler fiber optik iletim ağının temel bileşenlerini oluşturur. Yüksek yoğunluklu ağ için kullanılan bazı entegre optik alt montajlarla küçük form faktörlerine uyum sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Piyasada farklı özellikler sunan çok sayıda SFP çeşidi bulunmaktadır.
Normal bir SFP modülünde verici (Transmit) (TX) ve alıcı (Receive) (RX) olmak üzere iki bağlantı noktası yer alır. TOSA’nın bileşenleri verici, ROSA’nın bileşenleri ise alıcı işlevinin yerine getirilmesi içindir.
Verici Optik Alt Düzeneği (TOSA)
TOSA, elektrik sinyalini fiber optik sinyale dönüştürerek ona bağlı fiber optik şerit üzerinden sinyali iletmekten sorumludur. Buna göre verici optik alt düzeneği SFP bağlantı noktalarının iletim tarafındaki bileşeni olarak tanımlanabilir. TOSA bir lazer diyotu, optik arayüz, monitör fotodiyotu, metal ve/veya plastik muhafaza ve elektrik arayüzünden meydana gelir.
Alıcı Optik Alt Düzeneği (ROSA)
TOSA ve ROSA basit bir ifadeyle, tek yönlü alıcı-vericilerdeki bir fiber optik şerit üzerinde iletim gerçekleştirmektedir. Buna ek olarak TOSA ve ROSA diğer fiber optik şeritlerde alıcı bileşen görevini üstlenir. İki yönlü alıcı-vericinin olduğu durumda bir TOSA, bir ROSA ve ek olarak bir WDM filtresinin kombinasyonuna ihtiyaç duyulur. Aynı zamanda bu bağlantıya ek olarak WDM filtresinin bir kombinasyonu olan BOSA da kullanılmaktadır. WDM filtresi, çift yönlü alıcı-vericinin dalga boylarının iki ayrı dalga boyunda olmasını sağlamaktadır.
Satın almak için tıklayınız