Kullandığımız programlar ya da oynadığımız oyunlar bazen bilgisayarın ağır çalışmasına neden olabilir. Bilgisayarın RAM’i bu konuda yeterli gelmeyebilir. Çoğu durumda bilgisayarın RAM’ini yükseltme ihtiyacı duyabiliriz.
Bilgisayar ve telefon başta olmak üzere birçok elektronik aygıtın hız ve işlevsellik rolünü üstlenen ve tam açılımı Rastgele Erişimli Hafıza (Random Access Memory), mikroişlemcili sistemlerde veri deposu olarak kullanılır. En önemli iç donanım birimlerinden biri olan RAM, bilgisayarda gerçekleştirilen işlemlerde gecikmeleri engelliyor. Hafızası arttıkça üstlenebileceği görev sayısı da yükseliyor.
RAM Nedir?
Sistem yükseltmede RAM’ler akla ilk gelen parçalardan biridir. Bir sisteme fazladan RAM eklemek, sistem güçlendirme konusunda yapılabilecek en kolay işlemlerden biridir. Sisteme ekstra RAM eklemek, yavaş çalışan hemen hemen her bilgisayar için gözle görülür bir performans artışı sağlar. Gerek ağır programlar gerekse oyun gibi yüksek performans gerektiren görevlerde RAM kullanımı artacağı için RAM’i yükseltmek bilgisayarı daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır.
RAM yükseltmek için öncelikle bilgisayarı ne için kullanacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Sadece iş için gereken bilgisayarlarda 4 GB RAM yeterken, oyun için gereken sistemlerde 16 GB RAM gerekiyor. Masaüstü bilgisayarlara RAM ekleme işlemi yapılsa da dizüstü bilgisayarların çoğunda RAM yükseltme yapılamıyor.
RAM Türleri Nelerdir?
DDR1 RAM: En eski nesildir. 200-400 Mhz hızında çalışır.
DDR2 RAM: DDR2 eski bir üründür ve en çok kullanılan cihazlardan biri olmuştur. DDR2, 400-1066 Mhz arasında çalışma hızına sahiptir. Yeni nesil bilgisayarlarda pek görülmez.
DDR3 RAM: Günümüzde yaygın şekilde bulunur. 800-1860 Mhz hızında çalışır.
DDR4 RAM: Piyasada bulunan en gelişmiş versiyondur. 2133-3200 Mhz hızında çalışır.
DDR5: Önümüzdeki yıllarda yaygınlaşacak versiyondur. 5200 Mhz hızına kadar çıkabilir.
RAM yükseltme konusunda şu konuda kullanıcıları uyarmak gerekiyor. RAM miktarının yüksek olması her zaman sistemin performansını yükselteceği anlamına gelmez. Bunun için işlemci, ekran kartı ve anakart modeli de önemlidir.
DDR RAM türlerinin sonuna aldığı rakamlar piyasaya çıkış sıralamasını belirtir. Bu rakamlar bilgisayarların diğer bileşenlerine uyum sağlayarak sürer. Her DDR donanım ile uyum sağlamayabilir. Donanıma bağlı olarak DDR modeli belirlenir.