RAM yani (Random Access Memory), Türkçede Rastgele Erişimli Hafıza anlamına gelir. RAM, her bilgisayarda standart olarak bulunan ve geçici hafıza olarak adlandırılan donanımdır. Bir tür veri depolama veya hafıza birimi şeklinde ifade edilen RAM bellek bilgisayar ve cep telefonu gibi cihazlar için önemli parçalar arasında yer alır. RAM’ler yapısı gereği depolanan verileri en hızlı şekilde ulaşmanız için hazırlanmıştır. Cihazlarınızda geniş yer kaplayan RAM’ler kalıcı değil, geçici olarak depolama imkânı sunan donanımlardır.
RAM Nedir?
RAM’ler bilgisayar ve cep telefonu gibi cihazların kısa süreli hafıza görevini üstlenen bir bileşendir. Hızlı bir bileşen olarak karşınıza çıkan RAM, içerisinde anlık olarak verileri depolayabilecek bir sistemdir. Geçici depolama alanı olarak da adlandırılan bu bileşen, cihaz kapanana kadar tüm işlemleri kayıt altına alır. Cihaz üzerinde yapılan her işlemi kaydeden RAM’ler, cihaz kapandıktan sonra tüm veriler silinmiş olur.
RAM Ne İşe Yarar?
Bilgisayarlarla anılan RAM’ler bunun yanı sıra cep telefonu diğer cihazlarda kullanılan bir bileşendir. Temel görevi kısa süreli depolama alanı sunmak olan RAM bellek, tüm gerekli belgelerin yazıldığı yer olarak bilinir. Bilgisayar üzerinde yaptığınız her bir işlem ve istek RAM üzerinden gerçekleşir. Cihazdaki tüm dosyaların hızla yazılması ve okunması işlemi için RAM desteği gerekir. Bilgisayardaki tüm ihtiyaçlarınıza en hızlı şekilde yanıt veren RAM’ler, bu özelliğiyle önemli bir parça olarak karşınıza çıkar.
RAM Nasıl Çalışır?
RAM bellek üzerinde bazı kutucuklar yer alır ve her biri sır ve sütun halinde bulunur. Set halindeki her bir kutu hücre olarak adlandırılır. RAM bellek gereken tüm bilgileri söz konusu kutucuk üzerinde tutar. Cihaz üzerinde yapılan bütün işlemlerle ilgili bilgilerin depolandığı yer RAM’lerdir. İhtiyaç duyulduğu anda tüm verilere RAM sayesinde kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
RAM Nasıl Takılır?
Genel olarak masaüstü bilgisayarlar ile dizüstü seçeneklere RAM’e takarken bazı farklılıklar ortaya çıkar. Cihazdaki tüm bağlantıları ve güç desteğini çekerek RAM takmaya başlayabilirsiniz. RAM takma işlemi için öncelikle cihazdaki mevcut bileşeni çıkarmanız gerekir. Daha sonra anakart üzerindeki slotlara yeni RAM’i takarak mandalların oturmasını sağlayın. Bu aşamada slot ile cihazdaki çentik işaretinin birbiriyle örtüşmesine dikkat edin. RAM belleği slot üzerine oturttuktan sonra hafifçe bastırarak mandalların oturmasını sağlayın.
Bilgisayarlar RAM Olmadan Çalışabilir Mi?
RAM olmadan bilgisayar çalışır mı sorusunun yanıtı duruma göre değişiklik gösterir. Eğer kastedilen RAM “rastgele erişim belleği” ise bu bileşen olmadan cihazınız çalışmayacaktır. Bu noktada bilgisayar, telefon ya da tablet gibi cihazların her zaman verileri geçici olarak saklayacak bir alana ihtiyaç duyduğu bilmenizde fayda var. RAM olarak, RAM yuvalarına takılan parçaları kastediyorsanız bilgisayar RAM olmadan da çalışma sağlayabilir.
Satın almak için tıklayınız