Hızla gelişen bilişim teknolojileri dönüşümünün son basamağı fiber teknolojisi tüm dünyada hızlı bir şekilde yaygınlaştığı gibi ülkemizde de teknoloji dünyasında değişim ve dönüşüm yaratıyor. Fiber teknolojisi hakkında basit bir tanım yapacak olursak, ışık dalgalarının fiber optik kablo aracılığıyla veriyi iletmesi diyebiliriz. Fiber teknoloji sayesinde veri, çok daha hızlı bir biçimde aktarılabiliyor.
Fiber kablolar ile sağlanan bu aktarım telekomünikasyon sisteminde büyük avantajları da beraberinde getiriyor. Bunlardan en önemlisi, geleneksel bakır tele göre daha az maliyetli olmasıdır. Ayrıca, fiber optik bakır tellere göre daha incedir ve aynı çap içinde daha fazla veri aktarımı yapabilir.
Media Converter Nedir?
Media converterler yani fiber optik dönüştürücüler, optik kablolar aracılığıyla verinin hızlı bir şekilde taşınmasını sağlar. Hatasız profesyonel bağlantılar ve hızlı veri akışı için kullanılır. Birbirinden uzakta bulunan ağları fiber optik kablo ile birbirine bağlanmasını sağlar. İletim mesafesini 100 kilometreye kadar çıkarabilirsiniz. Böylece 100 kilometreye kadar veri, ses ve görüntü iletebilirsiniz.
Fiber Optik Dönüştürücü Özellikleri
Tak çalıştır modunda kullanıma hazırdır.
Kolay görünen LED göstergeleri, ağ faaliyetlerini kolayca izleme imkânı sağlar.
FX port için Half –Duplex iletim modunun yapılandırılması olanağını sağlar.
Otomatik anlaşma, çift tam yönlü ve yarım çift yönlü aygıtları destekler.
Optik ayar, network tanımlaması yapılmasına gerek kalmaz.
Fraklı ve uzak mesafedeki networklerin birbirine bağlanmasına imkân veriri.
Fiber Optik Dönüştürücü Kullanım Alanları
Medya dönüştürücüler; server ve networku bağlayabilirsiniz.
CCTv kamera, ip telefon gibi alanlarda kullanılır.
Media Converter Nasıl Çalışır?
Media converter bir veya iki fiber optik dönüştürücü ile bir RJ45 jakı ve bir harici güç yuvası üzerinde bulunuyor. Endüstriyel medya conventer modelleri ise dış ortamlarda kullanılıyor. SFP girişli medya conventer ise kullanıcı tercihlerine göre IEEE802.1’e uyma 10Base – T, IEEE802.3u 100Base –TX, IEEE802.3ab 1000Base-TX, IEEE802.3z 1000Base-SX/L ile çalışıyor.
SFP Nedir?
SDH ve Ethernet anahtarı gibi optik ağa erişim sistemlerinde kullanılan cihazlarda genel olarak fiber optik bağlantı için genişleme yuvalarına verilen addır. Bu modüller genelde 2.5 Gbps ya da 155 Mbps hızına kadar çalışmak üzere tasarlanmış olan ara yüzlere sahiptir. 155 Mbps’e kadar çalışan modüller ise STM4/16 Sonet ve 1 Gbps Ethernet gibi ara yüzler için kullanılabiliyor.
SFP yuvalarına geleneksel bakır optik ya da fiber optik takılabiliyor. Bu şekilde tek bir anahtar sayesinde farklı fiber optik ya da elektriksel portları olan bir cihaz elde ediliyor. Sabit portlu cihazlarda her farklı ara yüz için ayrı bir aktif cihaz olması gerekiyor.
Fakat çok daha ekonomik olan SFP modelleri ile aynı cihaz birçok farklı uygulamada kullanılabiliyor.
https://www.longlinestore.com adresinde aradığınız özelliklere uygun media converter ürünlerini detaylı olarak inceleyebilir ve bilgi alabilirsiniz.