Makine, aslında kendiliğinden bir iletişim yeteneği bulunan ya da belli işlemler aracılığıyla bu yeteneği kazanan ekipmanlardır. Makine odaklı iletişim, makinelerin arasında insan etkisi olmadan ya da çok az bir etki ile meydana gelen, oluşturulan teknolojidir ve elektronik haberleşme sistemlerinde M2M (Makineler Arası İletişim) olarak tanımlanmaktadır.
M2M ağırlıklı olarak sağlık, ulaşım gibi sektörlerde tercih edilmektedir ve uygulamalarını yoğun bir şekilde bu alanlarda göstermektedir.
Teknolojiye erişme konularında gelişme gösteren paralel teknolojiler üzerinden hizmetlere erişmekte birçok yöntem çeşitliliği göstermektedir. Çünkü; M2M teknolojisi sadece elektronik haberleşme alanında kullanılmamaktadır. Bu teknoloji akıllı aletlerden algılayıcılara kadar çok geniş bir bilişim teknolojileri yelpazesine sahip olmaktadır.
Elektronik haberleşme konusu bu zamana kadar insanlar arası veya insan-makine arası olarak algılanmaktayken gelişen teknolojilerin ışığında makine-makine yani M2M (Machine to Machine Communication) şekline evrilmekte ve aslından insan-bağımsız bir yapı içerisine doğru ilerlemektedir. Bu ilerleme ışığında da başta Bilişim Teknolojileri olmak üzere pek çok farklı alan ve sektör gelişmelerden faydalanmak için yarış içerisine girmektedir.
Günümüz M2M Bakışı
Günümüz teknoloji dünyasında ise M2M kavramı oldukça yaygınlaşmıştır. Cep telefonlarından bilgisayarlara, müzik çalardan elektronik kitap okuyucuya kadar neredeyse tüm teknolojik gelişmelerde M2M kavramından bahsedilmeye başlanmıştır.
Makineler Arası İletişim denilen bu kavram aslında bize birkaç yıl önceye kadar yabancı gibi olsa da artık hayatımızın bir parçası olmuştur ve gelişen yapay zeka teknolojileri ile bu gelişim, dönüşüm katlanarak artmıştır ve artık günümüzde çok popüler bir konu olmuştur.
Günümüzde başlayan ve hızlı bir ivme kazanan bu nedenle de yaygınlaşması beklenen M2M teknolojisi yeni Bilişim ürünlerinde, insanların yaşamlarını sürdürdükleri yerlerde (evler, ofisler vb.), bulundukları ortamlarda (şehirler, yollar vb.) kendine yer edinen, işlevlerini yürüten nesneler (makina ve cihazlar vb.) birbirleriyle, insanlarla doğrusal ya da doğrudan bir şekilde iletişim halinde olmaktadırlar. Böylelikle değişik boyut ve işlevlere sahip yeni Bilişim Teknolojileri şebekeleri oluşturulmakta (örn. ev içi şebeke, akıllı yollar vb.) ve bu şebekeler üzerinden iletişim kuran yeni kullanıcılar meydana gelmektedir.