İşlemci merkezi işlem birimine verilen isimdir. Yani bir bilgisayarın beyni olarak tanımlanabilir. Cihazdaki görevi ise bileşenlerini ve işletim sistemini belemektir. Beslemedeki güç ise çift çekirdek ya da çok çekirdek şeklinde tanımlanır. Günümüz teknolojide cihazlar tasarım olarak yenilenirken donanımsal bileşenleri açısından da yenilenir ve daha güçlü bir hale getirilir. Günümüzde her ne kadar değişmeye başlamış olsa da tek çekirdek bir cihazın performansı bir oyun için önemli olurken, birden fazla çekirdeğe sahip olan cihaz için birden fazla uygulamanın kullanımı önemlidir. Kısacası bir bilgisayar ne kadar çok çekirdeğe sahip olursa performans açısından da o kadar hızlı olur.
İşlemciler kendi içinde nesillere ayrılmıştır. Bunun için satın alacağınız cihazın kaçıncı nesil olduğunu bilmeniz gerekir. Bunu yapmanın çok basit bir yolu vardır. İlk olarak dosya gezginini açın ve sol tarafta bulunan bu bilgisayar adındaki sekmeye tıklayın özellikler alanında sistem başlığı altında işlemci kısmının yanında kaçıncı nesil olduğu ve diğer özelliklerini görebilirsiniz. Bu yapabileceğiniz en güzel tanımlama şeklidir. Peki işlemciler kaç nesildir?
İşlemci birden fazla nesle sahip olduğu için kafa karışıklığı yaşanabilir. Genellikle 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11,… şeklinde devam edip gider. Şu an bilgisayarların işlemcilerini üreten 1 tane firma vardır. Bunlardan birincisi AMD ikincisi ise İntel’dir.
İlk kez 2016 yılında piyasaya sürülmüş olan AMD Ryzen işlemciler. Kendi içinde farklı nesillere sahiptir. Bunlar ise şöyledir:
İntel işlemci nesilleri AMD’ye göre daha fazladır. Şu an 11. Nesile kadar gitmiş olan işlemciler hem masaüstü hem de laptop cihazlar için tasarlanmıştır. Şu an tek çekirdekli cihazlarda en yüksek performansı gösteren işlemciye sahiptir.