Hafıza Kartı Nedir?
Hafıza kartları bir tür flash bellektir. Memory Card olarak da bilinen bu kartlar üzerinde elektrik akımı olmadığı için bilgiler muhafaza edilirken elektriğe ihtiyaç duymaz, fakat bilgiler güncellenmek istendiği zaman elektrik kullanılması gerekir. Flash belleklerin küçülmesiyle birlikte hafıza kartları ortaya çıkmış özellikle cep telefonu, fotoğraf makinesi gibi dijital cihazların hafızalarının güçlendirilmesi sağlanmıştır.
Hafıza Kartı Çeşitleri Nelerdir?
Hafıza kartı gelişen teknolojiye ayak uydururken kendi arasında çeşitlenmiştir. Gelişimine göre hafıza kartları şu şekildedir.
Compact Flash: İlk olarak 1994 yılında icat edilmiş olan bu kart, HD yayın ve yüksek kapasitede görüntü üretebilen cihazlarda kullanılmaya başlandı. CF kartların kullanılmasıyla birlikte yüksek kalitede kayıt yapılabilme imkanı sağlanmış oldu.
Secure Dijital: En eski kart türü olan SD, tüm cihazlarla uyumlu olması nedeniyle günümüzde de aktif bir şekilde kullanılıyor. Bu kartlar zamanla 3 firmanın birleşmesi neticesinde halini aldı ve bu şekilde piyasaya sürüldü.
Secure Digital High Capacity: İlk SD kartlar 2 GB’ kadar depolama alanı sağlayabiliyorlardı. Secure Digital High Capacity kartlar ise bu boyutu daha da genişleterek 16 GB, 32 GB gibi çok daha büyük kapasitelere taşıdı.
Ethernet Nedir?
Ethernet en basit haliyle kablolu veya kablosuz cihazlara bağlanmak için geliştirilmiş olan bir iletişim protokolüdür. Ethernet sayesinde işletmeler birbiri arasındaki uzak bağlantıyı sağlayabilir. En çok kullanılan yerel ağ bağlantısı olan LAN teknolojisi, Ethernet yoluyla birbirine bağlanır. Ethernet belli bir uygulama sayısını kullanıma açabilir, özel ağlar ya da diğer ağ teknolojilerine erişimi sağlayabilir. İlk olarak 1973 yılında makinelerin birbirine bağlanabilmesi için icat edilmiş olan Ethernet, o dönemde 3 Mbps’nin altında çalışıyorken daha sonrasında geliştirildi ve 1980 yılında Ethernet Versiyon 1’i ortaya çıkmış oldu. 1983 yılına gelindiğinde Ethernet 802,3 standardı onaylandı.
Ethernet bugün pek çok iş yerinde güvenli olmasından dolayı tercih ediliyor. Şu an 40 yaşında olan bu sistemin son teknoloji olduğu da bilinmelidir. Yılların geçmesiyle birlikte sistem kendini yenileyip güncellenerek geliştirilmeye devam ediyor.