Günümüzde her anımızı fotoğraf kareleriyle ölümsüzleştirmek ve her bilgiyi telefonumuzda kayıtlı tutmak isteriz. Bize ait tüm bilgi ve belgelerin yer aldığı telefonların hafızasının yeterli olmadığı durumlarda hafıza kartı kullanırız.
Cihazda yeterli alanınız yoksa hafıza kartı kullanabilirsiniz. Piyasada çeşitli hafıza kartları bulunur. Özellikle telefonunda yeterli alanı olmayan kullanıcılar için oldukça kullanışlı bir cihaz olan hafıza kartlarının çeşitlerini sizler için bir araya getirdik.
Hafıza Kartı Nedir?
Hafıza kartı, memory card ya da flash memory card olarak adlandırılan ve çeşitli medya dosyalarını (fotoğraf, video veya belge) depolandığı bellek biçimidir. Hafıza kartı içerisinde genel olarak fotoğraf, video, müzik ve diğer veriler depolanır. Cihazların kendi depolama alanlarının yetersiz kaldığı durumlarda hafızayı artırmak ve daha çok veri depolamak için kurtarıcı işlev görür.
Hafıza kartları akıllı cihazlarda, tablet bilgisayarlarda, dijital kameralarda, MP3 playerlar, PDA’lar, oyun konsolları, yazıcılardır. Hafıza kartlarının birçok çeşidi bulunur.
Hafıza Kartları Çeşitleri
Compact Flash Card
Bu kart çeşidi genellikle fotoğraf makineleri, bilgisayar ve PDA (Personel Dijital Ajanda) cihazlarda kullanılıyor. Bu kart türünün hafızası 4 ile 16 GB arasında değişiyor. 2 GB kadar Fat16 formatını, 2 GB’den büyük kartlar ise Fat32 formatını kullanır.
Okuma hızı 4 ile 40 Mbs, yazma hızı ise 2 ile 40 Mbs arasında değişkenlik gösterir. Kullanıcılara boyut konusunda geniş bir yelpaze sunan Compact Flash Card, piyasada 2 MB’dan 128 GB’a kadar farklı modelleri bulunur.
SM Smart Media Card
Smart Media Card, özellikle dijital kameralar için üretilmiş olan en eski hafıza kartı türlerinden biridir. İlk üretim kartlar olması sebebiyle hafıza kapasiteleri oldukça düşüktür. Smart Media Card, ortalama olarak 2 MB ile 128 MB arasında depolama kapasitesine sahiptir.
Veri aktarım hızı ortalama 2 Mb/s olan SM Smart Media Cardlar, bu özellikleri nedeniyle piyasada oldukça nadir bulunan ve oldukça az kullanılan bir kart türüdür. Daha çok küçük veri dataları için kullanılır.
MMC Multimedia Card
Sandisk tarafından geliştirilen MMC Multimedia Card, teknik özellikleri bakımından 2 MB ile 4 GB arasında kapasiteye sahiptir. Bilgisayar, MP3 player, fotoğraf makinesi ve cep telefonu gibi cihazlarda kullanılan ve piyasada en fazla bulunan hafıza kartı türüdür. Bu kartın en belirgin özelliği 7 pin ile bir flash özelliği taşımasıdır.
MMC Multimedia Card’ların okuma hızı 10 Mb/s ve yazma hızı olarak da 7 Mb/s’dir.
Memory Stick Card
Sony tarafından geliştirilen Memory Stick Card, Sony cihazlarda kullanılmak üzere üretilen özel bir kart türüdür. Memory Stick Pro, Memory Stick Duo, Memory Stick Pro Duo, Memory Stick Micro gibi çeşitleri olan bu kart türü flash özelliğine sahiptir. Okuma ve yazma hızı flash belleklerle benzerlik gösterir.
SD Secure Dijital
2001 yılında MMC kartların gelişimi ile ortaya çıkmışlardır. Günümüzde en çok kullanılan hafıza kartlarıdır. Telefon, fotoğraf makinesi, mp3, mp4 ve kamera gibi birçok cihazda kullanılırlar. Micro SD, Mini SD veya SD çeşitleri bulunur.
“Güvenli Sayısal Hafıza Kartı’ olarak da tanınan SD Secure Dijital Cardlarda okuma hızı 4 ile 40 Mb/s arasındadır. Yazma hızı ise 2 ile 40 Mb/s arasında değişkenlik gösterir. Diğer hafıza kartı türlerine göre daha az arıza yapar ve veri güvenliği daha yüksektir.
Hız olarak çeşitli sınıflara ayrılırlar. Class 2,4,6,10 sınıfları bulunur, sınıfına göre minimum okuma hızına sahiptir. Class 10 kartlar minimum 10 Mb/s okuma ve yazma hızına sahiptir.
Wifi SD Card
Wireless veri transferi yapabilen cihazlarda kullanılan Wifi SD Card, yüksek veri transferi imkânı sağlarlar. Anlık veri aktarmaya izin veren Wifi SD Card genellikle online cihazlarda yer alır ve diğer kartlara oranla fiyatı daha yüksektir.
SD kartlarla yapısı benzer şekilde dizayn edilmiştir. Performans özellikleri farklılık gösterir. Bu kartların asıl amacı çekilmiş resim, fotoğraf ve dosyaları kablosuz ağ bağlantısı ile transfer etmektir. Yazma hızı 11 Mb/s civarındadır. Okuma hızı 22 Mb/s kadar çıkmaktadır.