Bilgisayarınıza bir veri aktarmak ya da almak için pratik yöntemlere ihtiyaç duyarsınız. Yıllardır her kullanıcıda kendine yer bulan flash bellekler, bu aktarımı kolay ve hızlı hale getiren ürünlerden biridir. Birçok verinin akışını sağlayan flash bellekler bazı kullanıcılar için büyük önem taşır.
Özellikle işle ilgili bir aktarım söz konusu olduğunda kendi bilgisayarınıza defalarca flash bellek takmanız gerekebilir. Farklı bilgisayarlara taktığınız flash bellekler bazı dönemlerde virüs tehdidi ile karşı karşıya kalabilir. Bilgisayarınızın ve flash belleğin durumuna göre uygulayacağınız temizlik yöntemleri değişiklik gösterebilir. Ancak, birkaç kolay yöntem ile flash belleğinizi kolayca virüsten arındırabilirsiniz.
Yazılım Desteği ile Virüs Temizleme
Flash bellekte bulunan virüsleri temizlemek için uygulayabileceğiniz birden farklı yöntem vardır. Bu sorunu yazılımsal olarak çözmek isteyenler için farklı uygulamalar bulunur. Bunlardan biri olan Malwarebytes yazılımını bilgisayarınıza indirerek ilk adımı atabilirsiniz.
Malwarebytes sistemini bilgisayarını kurup çalıştırabilirsiniz. Daha sonra flash belleğin içinde yer alan “autorun” isimli dosyayı silin. Denetim masasına girerek “klasör seçenekleri” penceresini açın. Burada karşınıza çıkan görünüm sekmesi üzerinden “gizli dosya klasör ve sürücüleri göster” kısmını seçili hale getirin. Daha sonra aynı sekmenin altında yer alan” korunan işletim sistemi dosyalarını gizle “seçeneğini seçilmemiş bir şekilde bırakın. Bu işlemlerin ardından flash belleğinize girdiğinizde isimlendirilmemiş bir dosya görecekseniz. Söz konusu dosyada size ait tüm veriler yer alıyor. Klasörde yer alan verileri bilgisayara kopyalayarak flash belleğinizi formatlayabilirsiniz.
Komut Sistemi ile Virüs Temizleme
Virüs temizleme işleminde kullanacağınız tüm yöntemler basit ve pratik şekli ile karşınıza çıkar. Komut sistemi yöntemi de sıklıkla tercih edilen virüs temizleme şekilleri arasında yer alır. Komut sistemini aktif hale getirmek için başlat – çalıştır adımlarını uygulayarak işe başlayabilirsiniz.
Karşınıza çıkan ekrana “attrib-h-r-s/s/dg:\*.* kodunu girin ve enter tuşuna basın. Burada flash belleğinizde yer alan sürücü isminin F ya da D olmasına dikkat etmeniz gerekir. Çünkü kodda bulunan g harfinin yerine, buradaki sürücü ismini yazacaksınız. Bu aşamaya ulaştıktan sonra yukarıdaki yöntemde yer alan “klasör seçenekleri penceresini” aktif hale getirerek aynı değişiklikleri yapmaya devam edebilirsiniz. En son aşamada “autorun” dosyasını silerek virüs taraması yapabilir ve temizlenmiş flash belleğinize ulaşabilirsiniz.