Gelişen teknolojilerle birlikte Intel’de yeni nesil işlemciler üretmeye başlamıştır. Bunlar arasında ise en büyük avantaja sahip olan teknolojilerden biri de DDR4 RAM desteği olarak karşımıza çıkmaktadır.
DDR4 ilk olarak Haswell-E işlemcileri ve X99 yonga seti ile desteklenmiştir. Ancak, Intel’in Skylake işlemcileri sayesinde DDR4 yaygınlaşmaya başlamıştır.
DDR4 RAM Nedir?
DDR4 bellek “dördüncü nesil çift veri hızı” anlamına gelmektedir. DDR3 ve DDR2 olarak bilinen eski Dinamik Erişim RAM’lerine göre daha yüksek modül yoğunluğu ve düşük voltaj gereksinimleri sağlayabilen daha hızlı halef olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu değişikliklerden kaynaklı olarak da DDR4 modülleri DDR3 ile uyumlu olmamaktadır. Yalnızca yeni PC’lerde bulunan bu bellek eski bilgisayarlarda bulunmamaktadır. Ancak, eski bilgisayarınızı DDR4’e yükseltmek istediğiniz takdirde ana kartınızı ve CPU’yunuzu yükselterek bu işlemi başarı ile tamamlayabilirsiniz.
DDR4 RAM’in Avantajları Nelerdir?
Daha Yüksek Hız
Tüm standart DDR4 RAM’ler, 2400 MHz’de çalışmaktadır. ECC RAM’ler ise 2133 MHz’de çalışmaktadırlar. Bu da 1600 MHz olarak varsayılan DDR3 hızına göre oldukça büyük bir artışın olduğu anlamına gelmektedir. Bu ek hız, daha hızlı açılma, daha düzgün çalışma ve daha sağlam çoklu görev için daha fazla bant genişliği anlamına gelmektedir.
Düşük Güç Gereksinimleri / Daha Az Isı
DDR4, sadece 1,2 voltluk güç kaynağı harcamaktadır. Bu da 1,5 volt gerektiren DDR3’ten %20 oranla daha az güç kaynağına ihtiyaç duyduğu anlamına gelmektedir. Buna karşın daha verimli bir uyku modu, güç tüketimini %40-50 oranında azaltmaktadır. Azalan güç tüketimi, mobil aygıtlar için daha iyi pil ömrü ve masaüstü bilgisayarlar, sunucular için işletme gideri tasarrufu olarak algılanabilmektedir. Elde edilen ısıdaki sonuçta meydana gelen azalma, tüm iç bileşenlerin ömrünü uzatabilmekte ve kasa içindeki sıcaklığı minimumda tutmaktadır.
Daha Yüksek Yoğunluklu Çipler
Küçük DDR4 kalıpları çubuk başına daha fazla bellek sağlamaktadır, böylece nadir ve pahalı olan 8GB ve 16GB’lık DDR3 çubuklarının oranları DDR4 çubukların normal miktarları haline gelmiştir. Sunucu yapılandırmaları için, DDR4 çubuk başına 64GB sağlayabilmektedir.