Günümüzde teknolojik ürünler gelişme göstererek yaşamı kolaylaştıran çözümleri hızlı sonuçlarla birleştirir. Birçok standart işlemi kusursuz ve hızlı hale getiren bilgisayar sistemleri gelişen dünyada geniş bir yer kaplar. Kullanım amacına ve kullanıma bağlı olarak değişen hız kavramı bilgisayarlar için ayrı bir önem taşır. Birçok teknolojik cihazda karşınıza çıkan hız konusu bilgisayarlarda daha fazla önem taşır.
Temel anlamda bir bilgisayarın hızını birden fazla faktör doğrudan etkiler. Genel olarak cihazın hızını etkileyen faktörler CPU frekansı, depolama aygıtının birim zamanda gerçekleştirebildiği okuma yazma oranı, işlemci çekirdek sayısı ve bellek değerleri olarak sıralanmaktadır. CAS hızı olarak adlandırılan ve bir diğer adı CL olan terim de belleğe ait bir unsur olarak karşınıza çıkar.
Bilgisayarlar için büyük önem taşıyan RAM’in çalışma performansı MHZ ile ifade edilen saat hızına ve CAS hızına (CL) bağlıdır. İngilizce açılımı Column Address Strobe Latency ya da Cas Latency olan CAS kavramı dilimize gecikme süresi olarak çevrilmektedir. Birçok kullanıcının dikkat etmediği bu kavramlar temelde RAM seçimini etkileyen detaylar arasında yer alır. Cihazınız için RAM seçerken MHZ değeri kadar CL gecikme süresini de hesaba katarak tercih yapmanız gerekir. Çoğu zaman bilgisayar kullanıcıları hız konusundan şikayetçi olur ve farklı yöntemlerle hızı geri kazanmaya çalışır. Birçok bilgisayar kullanıcısı mevcut sistemdeki hız problemini yeni bir donanım almadan çözmeyi düşünür.
CAS Hızı Neden Önemli?
RAM hızının artırılmasına yönelik ihtiyaçların artması ile birlikte MHZ ve CL değerleri de önem kazanmaktadır. CL değeri ile RAM hız ve performans arasında ters orantı bulunmaktadır. Dolayısıyla CAS değerinin düşük olması RAM’in yüksek hızda çalışması anlamına gelir. Bu özelliğiyle CAS hızı RAM’ler için büyük önem taşır.
Yüksek performanslı bir RAM için 1600 MHz CL9 bellek yerine 1600 MHz CL7 bellek tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Bunun yanı sıra belleğin gecikme süresinin çalışma hızı ile doğru orantılı olarak arttığını da bilmeniz gerekir. Yani 2133 MHZ frekansında çalışan bir RAM’in CAS değeri CL9 iken 1333 MHz hızında çalışan bellekler CL6 gecikme süresi ile karşınıza çıkar. Burada overclock yöntemi ile RAM hızını artırmak istediğinizde MHz değerini artırdıkça CL gecikme süresinin de arttığını görebilirsiniz.
Satın almak için tıklayınız