Yeni Nesil Form Faktörü (NGFF) olarak bilinen M.2, bilgisayar genişletme kartları ve ilgili konektörler için ek bir özellik görevi üstlenen parçalardır. M.2 temel bir ifadeyle PCI Express Mini Card fiziksel kart düzenini ve konektörlerini kullanmaktadır. Bu kullanımla birlikte M.2, mSATA standardının yerini almaktadır. Daha esnek bir fiziksel özelliğe sahip olan M.2 aynı zamanda farklı modül genişliklerine ve uzunluklarına da izin vermektedir. Söz konusu özellikler M.2’yi katı hal depolama uygulamalarında ve daha küçük cihazlarda kullanılabilir hale getirmektedir.
M.2 SSD Özellikleri
M.2 modülü yapı olarak doğrudan anakarta bağlanabilecek özelliklere sahiptir. SATA sistemine kıyasla çeşitli avantajlar sunan M.2 modülü kablosuz kullanımı ile ön plana çıkar. M.2 sistemi ile birlikte kablosuz bir şekilde doğrudan anakarta bağlanılabilir. Kabloyla uğraşmadan bağlanma imkanı sunması M.2’nin en büyük avantajı olarak değerlendirilmektedir.
M.2 SSD genel anlamda bir önceki SATA SSD’ye göre daha hızlı bir sisteme sahiptir. Özellikle hızlı bir kullanım sunması M.2 SSD’yi ön plana çıkaran avantajlardan biridir. Yüksek hızda performans ayrıcalığı ile bilinen M.2 SSD’ler, kullanım ve bağlanma noktasında kullanıcının işini kolaylaştıran avantajlara sahiptir.
M.2 SSD’lerin SATA SSD’lere kıyasla en büyük avantajı yüksek hızda çalışma sağlıyor olmasıdır. SATA SSD’ler saniyede 550-600 MB hıza kadar erişebilirken, M.2 SSD ile birlikte bu hızlar saniyede 5-10 GB’a kadar ulaşabilmektedir. Tercih edilen SSD’nin marka ve modeline bağlı olarak söz konusu hız değerleri değişiklik gösterebilir.
M.2 SSD’lerin kullanıcıya sunduğu bir diğer avantaj ise mekanik bir disk olmamasıdır. Bu özelliği sayesinde M.2 SSD çok daha rahat bir kullanım desteği sağlar. Yapısı gereği daha dayanıklı bir forma sahip olan M.2 SSD’ler belirlenen kullanım süresinin üzerinde bir ömür sergilemektedir.
M.2 SSD Çalışma Prensibi
Hızlı bir sistem sunması ile bilinen M.2 SSD’lerin çalışma sistemi merak konusudur. M.2 SSD’ler anakartta yer alan M.2 konnektörüne bağlanarak çalışma sağlar. Yapısal olarak M.2 SSD’ler doğrudan anakarta bağlı bir şekilde karşınıza çıkar. Bu özelliği sayesinde M.2 SSD olağanüstü bir hız deneyimini kullanıcı ile buluşturur.
M.2 SSD’ler genelde yatay konumda çalışma sağlayan yapılardır. Söz konusu yatak biçimde çalışma sisteminin amacı ise uzun ve ince bir yapıda bulunmasından ileri gelmesidir. Yapı olarak ince ve uzun olması SSD’nin sallanmasına sebebiyet verir. M.2 SSD’lerin sabit bir şekilde ve sorunsuzca çalışması açısından yatay konumda yer alması son derece önemlidir.M.2 portlarına eklenen SSD desteği ile birlikte pek çok donanım M.2 slotu ile kolay bir şekilde bağlanabilir hale gelmiştir.
Satın almak için tıklayınız