DNS, domain name system açılımı ile karşınıza çıkar. Türkçe ifade ile alan isimlendirme sistemi olarak da bilinir. DNS sistemi genel anlamı ile 256 karaktere kadar büyüyen hot isimlerini IP’ye çevirmek için kullanılır. İnternetin geniş ve derin dünyasını isimlendirmek ve gruplandırmak için DNS sisteminden yardım alınır.
Genel olarak DNS isimlerden ve çözümleyicilerden oluşan sistemin adı olarak da ifade edilebilir. IP adreslerini kolay ve basit bir hale getirmek için DNS sistemine ihtiyaç duyulur. Alan isimleri ile makine IP adresleri arasında çift yönlü bir dönüşüm sağlayarak hatırlanması kolay alan isimlerinin oluşmasını sağlar. Bu sayede karmaşık yapılar yerine daha sade ve akılda kalıcı alan adlarına ulaşırsınız.
DNS Kullanım Amacı Nedir?
DNS en genel anlamı ile kolay ve anlaşılır alan adlarına ulaşmanız için kullanılır. Oldukça basit bir kullanım alanına sahip olan bu sistemin asıl amacı, ağ üzerinden gelen IP adresine ve alan adına doğru bir şekilde yanıt vermektir. İnternet ortamında bir şey aramak istediğinizde karşınıza çıkan yapı ve varacağınız yer DNS sistemi sayesinde belirlenir.
Erişmek istediğiniz sitenin yerini ve hangi bilgisayara ait olduğunu görmeniz için DNS sistemi gereklidir. Araştırma yapmak için DNS yerine IP adresi girmeniz gerekseydi oldukça karmaşık bir yapı ile karşılaşacaktınız. Kolay sunan DNS sistemi sayesinde internet ortamındaki pek çok şeyi daha hatırlanabilir hale getirebilirsiniz.
DNS Sistemi Nasıl Çalışır?
İnternette gezinmeyi kolay hale getiren DNS sistemi sunucu ve çözümleyicilerin bir araya gelmesi ile oluşur. Çözümleyici kavramı DNS istemcilerini ifade eder. DNS istemcilerinde sunucu ya da sunucuların adresleri yer alır. DNS istemci bir IP adresine ulaşmak istediğinde isim sunucuya yönelir. DNS veri tabanında sorulan isim yer alıyorsa, DNS bu isme karşılık gelen IP adresini minimum sürede sunucuya ulaştırır.
Burada yer alan bir veri tabanına ulaşmak için tüm kayıtların manuel şekilde DNS sistemine girilmesi gerekir. İnternet adresleri ülkelere göre farklı isimlendirildiği için öncelikle ülke ayrımı yapılır. Ülke ayrımından sonra internet sitesinin alt bölümleri olan com, edu, gov gibi ayrımlara geçilir. Türkiye’ye ait olan tüm alt alan adreslerinin tr uzantısı ile bittiğini görebilirsiniz.