Bilgisayarların doğru kullanımı, bilgisayarı oluşturan donanım birimlerinin uzun yıllar sorunsuz çalışmasını sağlayabilir. Ancak bazı elektronik cihazların hassas yapısı nedeniyle, siz dikkatli kullansanız da bozulabilmekte ya da yavaşlayabilmektedir. RAM gibi bileşenler zamanla performans kaybedebilir ya da bozulabilir. RAM’ler bilgisayarın en çok arızalanan parçalarından biridir.
RAM (Random Access Memory) işletim sisteminde aynı anda kaç programın çalışabileceğini belirlemekte ve bilgisayarın geçici bellek depolama birimi olarak işlev görmektedir. RAM’i en çok kullanan yazılımların başında işletim sistemi, web tarayıcı ve oyunlar gelmektedir. En hızlı depolama birimi olan RAM, HDD ve SSD’den hızlı bir şekilde işler.
Masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlardaki RAM modülleri voltaj düzensizlikleri sebebiyle arıza verebilmektedir. Güç kaynağı, adaptör ya da anakart kaynaklı zayıflıklar RAM’in bozulmasına neden olabilmektedir. Uzun süre kullanımda da zamanla performans düşüklüğü ve bozulmalar meydana gelebilmektedir.
RAM’in Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
RAM testi ile RAM’in bozulup bozulmadığı anlaşılabilir. Bunu anlamak için yapılabilecek testlerden biri bellek testi, diğeri de RAM testidir. RAM’i test etmek için MemTest de kullanılır.
Bellek Testi
Bu işlem için Windows’la gelen bellek tanılama aracından yararlanılabilir. Win+R tuşlarına basın ve mdsched yazarak Enter tuşuna tıklayın. Bilgisayar yeniden başlatmanızı isteyecektir. Tarama, Windows başlamadan önce gerçekleştirilecek ve herhangi bir problem bulunursa, Windows başladığında bu sorun görev çubuğunda uyarı olarak yer alacaktır.
Memtest
Gelişmiş bir yazılım olan Memtest86, işletim sistemi dışında çalışan bir yazılımdır. Bu özelliği nedeniyle, Windows tarafından kullanılan bölümler dahi test edilebilmektedir. Memtest86 uygulamasını indirin ve yazılımı açıp ISO şeklinde dışarı aktarın. Daha sonra bu ISO’yu CD’ye aktarın. Yazdırdığınız CD’yi sisteminize takın ve yeniden başlatın. Memtest86 bu yöntemle çalışmaya başlayacaktır. Çıkan ekranda bellek ve sisteme dair bilgiler yer alacaktır. Memtest86 çalışmaya başladığında otomatik olarak belleği test etmeye başlayacaktır. Eğer RAM üzerinde herhangi bir problem yoksa uyarı mesajı çıkmayacaktır. Test bittikten sonra emin olmak için testleri yeniden başlatıp tekrarlayabilirsiniz.
Eğer sistemde ara sıra sorunlar meydana geliyorsa otomatik test yerine Memtest86 özel testlerini çalıştırabilirsiniz. Program çalışmaya başladığında C tuşuna basın. Daha sonra karşınıza çıkan menüde 1’e bastığınızda test tipleriyle karşılaşacaksınız. Buradan özel olarak belli testleri seçebilirsiniz. Ayrıca ana menüdeki diğer seçeneklerden detaylı bilgiye erişebilirsiniz.