RAM bilgisayar, akıllı telefon ya da tabletlerin en önemli parçalarından biridir. Herhangi bir elektronik cihaz satın alırken, RAM yani belleğe de dikkat etmek gerekir. RAM’de oluşacak bir sorun ya da RAM yetersizliği yapılacak işlemleri olumsuz olarak etkiler. Peki, elektronik cihazlar için bir tür beyin görevi gören RAM seçimi nasıl olmalıdır?
RAM Nedir?
RAM, Türkçe anlamıyla Rastgele Erişimli Bellek bilgisayarın temel “geçici depolama” birimidir. En temel ve en hızlı depolama birimlerinden biri olan RAM, HDD ve SSD’den de hızlı bir işleyişe sahiptir. Geçici olarak depolama görevini yapan RAM’deki veriler bilgisayar kapandığında ya da enerji tamamen kesildiğinde silinmektedir. Bilgiler kalıcı olarak depolanmadığı için bilgisayar bellekleri hızlı bir şekilde veri aktarımı yapmaktadır.
RAM Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Piyasada çok sayıda sunucu RAM bulunmaktadır. RAM’ler genellikle 2, 4, 8 ve 16 GB gibi kapasitelere sahiptir. Sunucu bellek seçimi sadece bu değerlere bakılarak yapılmaz. Kapasitesinin yanı sıra, gecikme süresi, RAM hızı, işlemci ve anakart ile uyumu gibi etkenler de RAM seçiminde göz önüne alınmalıdır.
Kullanım Amacına Göre RAM Seçimi
RAM bellek bilgisayarın kullanım amacına göre değişiklik göstermektedir. Kullanıcının yaptığı işe ve işleme göre değişik RAM ihtiyaçları doğmaktadır. İnternette takılmak, video izlemek gibi bilgisayarı yormayan işlemler RAM’a ihtiyaç duymazken, görselliği yüksek oyunlar, yüksek çözünürlüklü videolar, CAD gibi yüksek kaynak isteyen işlemlerde RAM önemli bir rol oynar.
RAM Seçiminde İşlemci Özellikleri
Alınacak RAM belirlenmeden önce bilgisayarınızda yer alan işlemcinin RAM kapasite sınırını bilmek gerekiyor. Toplamda 8 GB bellek kapasitesi olan bir işlemciye 16 GB bellek takmaya çalışırsanız sistem çalışmayacaktır.
Belleğin sahip olduğu kapasitenin yanı sıra işlemcinin hız limiti de bilinmelidir.
Bellek Seçiminde Slot Sayısı
Bilgisayarımızda RAM’lerin ana karta oturduğu belirli yuvalar bulunuyor. RAM almadan önce bu yuvaların yani slotların hangisinin boş ve hangisinin dolu olduğunun kontrol edilmesinde yarar vardır. Çoğu dizüstü bilgisayarda 2 slot bulunur ve bellek bunların sadece birine veya ikisine de takılmış olabilir. Bunların sadece birine veya her ikisine takılmış olabilir.
CAS Hızı
RAM seçerken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de gecikme süresidir. “CAS Latency” olarak bilinen gecikme süresi, RAM’in veriyi pinlere iletme süresini belirler. Bu nedenle, bu değer ne kadar küçükse bellek o kadar hızlıdır. Ürün seçerken genellikle nano saniye yani ns birimi 6 ns-11 ns arası bir değerdedir. Bu değer ne kadar düşükse belleğiniz o kadar hızlıdır.